wtorek, 25 lutego 2014

Słodko-kwaśny sos z cukinią

Zrobiłam go w czasie sezonu na cukinie. Nadziewane cukinie, placki z cukinii, leczo z cukinii znudziły się, a cukinie wciąż czekały na wykorzystanie. Postanowiłam zrobić sos do ryżu, który przywróci pamięć o pysznej cukinii zimą. No i jest zima, a mi się przypomniało, dlatego dziś na obiad sos z cukinii z indykiem i ryżem :)


Składniki:
ok.3 kg cukinii
3 duże cebule
2 butelki 0,7l przecieru pomidorowego (ok.1,5l)
ok.2 szklanki cukru (ok.0,5kg)
ok 3/4 szklanki octu
sól, pieprz, opakowanie słodkiej papryki, odrobina ostrej papryki.

Cukinię obrać, jeśli jest duża to wydrążyć pestki, jeśli młoda to pozostawić. Pokroić ją w kostkę 2x2cm lub zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Cebulę posiekać lub też zetrzeć na tarce. Warzywa dość mocno osolić i odstawić na kilka godzin. następnie zlać powstałą wodę, lub jeśli warzywa są starte to odcisnąć. Można też wymieszać je razem i dopiero wtedy osolić. Ja zrobiłam to osobno.


Do dużego garnka wlać ocet, przecier, dodać cukier i zagotować. Dodać cukinię i cebulę i przyprawy. Można też dodać bazylie, oregano...co kto lubi. Gotować ok 30 minut, aż cukinia zmięknie.
Sos jeszcze gorący przelewamy do wyparzonych i suchych słoików, zakręcamy i odwracamy słoiki do góry dnem, lub pasteryzujemy przez ok 10 minut.

A oto patelnia z ciepłym sosikiem i usmażonym już indykiem


Smacznego :)

1 komentarz:

  1. Zapraszam na konkurs z nagrodami :)
    https://www.facebook.com/ApetycznaBabeczka?ref=hl
    Pozdrawiam , Aga :)

    OdpowiedzUsuń