niedziela, 16 lutego 2014

Wytrawne muffinki w smaku jak pizza

Pyszne, idealne nadające się na imprezową przekąskę muffinki, do zrobienia których zachęciły mnie...resztki niezużyte do zrobienia pizzy:) Postanowiłam wszystkie te resztki połączyć, zmieszać z ciastem i upiec. No i tak wyszły mi niczego sobie babeczki, które znikły bardzo szybciutko:)


Składniki:
200g mąki pełnoziarnistej
niecałe pół szklanki oleju (bardziej 2/5 szklanki)
pół szklanki mleka
jajo
łyżeczka proszku do pieczenia
garść ulubionej szynki pokrojonej w kostkę
garść żółtego sera pokrojonego w kostkę ( najlepiej sera ostrego)
2-3 łyżki kukurydzy
2-3 łyżki pokrojonej w kostkę papryki
posiekany drobno ząbek czosnku
1/4 średniej cebuli
sól, pieprz
słodka i ostra papryka
zioła prowansalskie

W jednej misce mieszamy ze sobą wszystkie składniki suche, w drugiej wszystkie składniki mokre, czyli olej, mleko i jajka. Składniki mokre dodajemy do suchych, mieszamy, a następnie dodajemy resztę składników i mieszamy. Taką gęstą masę przekładamy do foremek i pieczemy 20-25min w temperaturze 180st.
No i to tyle...
Potem tylko zjadać ze smakiem, najlepiej ciepłe.

Smacznego :)

Śniadanie mistrzów

2 komentarze:

  1. Bardzo lubię takie wytrawne wypieki ;) Pozdrawiam, gingerbreath.blox.pl

    OdpowiedzUsuń
  2. świetny przepis, na pewno wypróbuję!

    OdpowiedzUsuń