wtorek, 18 lutego 2014

Domowa granola

Pyszna, najpyszniejsza...wszystkie inne się chowają. I to nie tylko wspaniały smak jest plusem. Zasadniczo plusem jest cena takiej domowej granoli. Oczywiści trzeba raz wydać troszkę więcej pieniążków na wszystkie płatki, pestki i suszone owoce, ale dostępne opakowania starcza nam na kilka domowych mieszanek.


Składniki:
2/5 szklanki płatków owsianych
2/5 szklanki płatków pszennych
2/5 szklanki płatków jęczmiennych
2/5 szklanki płatków orkiszowych
2 łyżki otrębów owsianych
łyżka ziaren sezamu
garść ziaren słonecznika
garść pestek dyni
garść suszonej żurawiny
garść orzechów nerkowca
garść migdałów
starte na dużych oczkach duże jabłko
80g miodu ( ja dałam mieszankę sosnowego i lipowego)
3 łyżki oleju


Do garnuszka przełożyć starte jabuszko, miód i olej, wymieszać i podgrzać. Taką mikstura zalać wszystkie pozostałe składniki i dokładnie wymieszać. Mieszankę przełożyć na blachę i piec w piekarniku w temperaturze 150st. przez 30-40min, mieszając kilka razy w czasie pieczenia.
I gotowe! :)
Taką granole najlepiej zjadać z jogurtem, a także jako dodatek do lodów.


Smacznego!

Olimpijskie gotowanieŚniadanie mistrzów Domowy Wyrób

1 komentarz:

  1. Muszę kiedyś zrobić! Jak dotąd wydaję kasę na kupną, a przecież samemu przygotować taką, jaką lubi się najbardziej to jeszcze smaczniejsze! :D

    OdpowiedzUsuń