wtorek, 18 lutego 2014

Bigos wegetariański

Pierwszy przepisik z diety strukturalnej. Bardzo smaczny, w smaku dość podobna do zupy kapuścianej, tej z diety kapuścianej. Bardzo lubię tą zupę, nie dlatego, że jest dietetyczna, ale dlatego że jest smaczna :)
Oryginalny przepis zawiera kapustę białą i pomidory suszone. Ja użyłam kapustę pekińską i pomidory z puszki z prostego powodu: miałam pół puszki pomidorów, a w sklepie nie było małych główek kapusty białej :)


Składniki:
główka kapusty pekińskiej
1/2 puszki pomidorów lub kilka suszonych pomidorów, lub 1-2 pomidory świeże
2 czerwone papryki
kilka pieczarek
średnia cebula
3 łyżki oleju rzepakowego
2 listki laurowe
4 ziarenka ziela angielskiego
sól, pieprz
bazylia

Kapustę pokroić i wrzucić do garnka, zalać pomidorami, a jeśli używamy pomidorów świeżyć czy suszonych, podlać odrobiną wody.Gdy kapusta zmięknie, dodać podsmażone wraz z papryka i cebulką na patelni pieczarki pokrojone w ćwiartki. Dodać listki laurowe i ziele, przyprawić i dusić ok 20min.

Smacznego :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz