poniedziałek, 24 lutego 2014

Krem pieczarkowy

Ostatnio polubiłam zupy-kremy i oto kolejna zupka z diety strukturalnej. Zupa jest delikatna, tylko może nie wygląda zbyt zachęcająco, a dokładniej-jak błoto. Dla osób nie będących na diecie można dodać do niej kluseczki lub groszek ptysiowy.


Składniki:
włoszczyzna
1 duży ziemniak
1/2 kg pieczarek
średnia cebula
2 łyżki oleju rzepakowego
kostka rosołowa
ok 1,5l wody
sól, pieprz
100ml jogurtu naturalnego
posiekana pietruszka

Włoszczyznę umyć i wrzucić do garnka, dodać pokrojone w dość dużą kostkę ziemniaki i zalać ok 1,5l wody. Gotować ok 20min.
W tym czasie pokroić cebulkę w kostkę i pieczarki w plasterki. Udusić na patelni na 2 łyżkach oleju. Posolić i popieprzyć. Następnie dodać do wywaru. Dorzucić kostkę rosołową, zamieszać i zostawić do przestygnięcia.
Po przestygnięciu wszystko zmiksować, dodać jogurt i ewentualnie doprawić. Podawać posypane posiekaną natką pietruszki.

Smacznego :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz