środa, 19 lutego 2014

Zupa marchewkowa z czerwoną soczewicą

Kolejny przepis z diety strukturalnej. Tym razem zupka, pyszna, słodziutka, pożywna i ma piękny pomarańczowy kolor. Przepis zaczerpnięty z książki pana Bardadyna i chyba nawet niezmieniony przeze mnie. Okazał się strzałem w dziesiątkę jeśli chodzi o zaspokojenie potrzeb moich kubków smakowych :)
Przepis wystarcza na 4 porcje, 2 były dla mnie, 2 dla chłopaka...także dla mnie samej to porcji 5 :)


Składniki:
4 duże marchewki
korzeń pietruszki
2 średnie ziemniaki
mały por
3/4 szklanki czerwonej soczewicy
kostka rosołowa
pestki dyni i słonecznika
pietruszki nać
sól, pieprz, zioła

Soczewicę ugotować w lekko osolonej wodzie, ok. 20min, aż będzie miękka, następnie odcedzić. W drugim garnku ugotować marchew z pietruszką i porem w ok 1.3l wody. Po 20 min. dodać pokrojone w kostkę ziemniaki, a po kolejnych 15min. dodać kostkę rosołową i przyprawić solą, pieprzem, oregano i odrobiną majeranku. Zestawić z ognia i poczekać, aż zupka ostygnie, następnie zmiksować. Do zmiksowanej zupy dorzucić całą soczewicę i wymieszać. Podawać posypaną posiekaną natką i uprażonymi pestkami dyni i słonecznikiem.

Smacznego :)


Warzywa Strączkowe - edycja zimowa 2014

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz