poniedziałek, 25 lutego 2013
Rwane ciasto cynamonowe
Już dawno temu zaintrygowało mnie to ciasto, zastanawiałam się, czy rzeczywiście działa to "rwanie". I stwierdzam, że działa, ale zdecydowanie lepiej na ciepło niż na zimno.
Ciasto jest pyszne, wielkie dzięki dla pomysłodawcy :)
Składniki:
ciasto
20dag drożdży
4 łyżki brązowego cukru
150ml mleka
400g mąki
2 jaja
szczypta soli
50g masła
nadzienie
cynamon
brązowy cukier
60g masła
Drożdże rozpuścić w letnim mleku z łyżką cukru, wymieszać z kilkoma łyżkami mąki i odstawić do wyrośnięcia (10-15min).
Po tym czasie do miski wsypać resztę mąki, dodać pozostały cukier, sól, roztopione masło, jaja oraz zrobiony zaczyn. Połączyć składniki, wyrobić tak by zbiło się w ładną gładką kulę. Można wyrobić je ręką bądź robotem kuchennym. Wyrobione ciasto odstawić w ciepłe miejsce do czasu, aż podwoi swoją objętość.
Rozpuścić 60g masła.
Wyrośnięte ciasto wyłożyć na oprószoną mąka stolnice i rozwałkować na placek 30cm na 60cm. Rozwałkowane ciasto posmarować rozpuszczonym masłem na całej powierzchni (pozostawić odrobinę do posmarowania wierzchu ciasta), posypać cukrem i cynamonem. placek podzielić wzdłuż krótszego brzegu na sześć 10-centymetrowych kawałków, następnie ułożyć je jeden na drugim. Złożone ciasto znów przekroić na sześć części wzdłuż krótszego boku. Tak pokrojone ciasto układać w, wysmarowanej masłem lub wyłożonej papierem do pieczenia, keksówce. Wierzch ciasta posmarować resztką masła, posypać cukrem i cynamonem.
Wstawić do rozgrzanego do 180st piekarnika i piec ok 30 minut. Ciasto szybko się rumieni, więc można je przykryć, w trakcie pieczenia, folią, żeby się nie spaliło.
Smacznego!
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Mniam! Wygląda pysznie!
OdpowiedzUsuń