wtorek, 19 lutego 2013

Dietetyczna frittata

Zaczynam ( po raz kolejny ) czas zdrowego odżywiania, z niewielką ilością tłuszczów i wykorzystaniem produktów pełnoziarnistych oraz zwiększoną ilością białek.
Podobno tak jest zdrowo, i głęboko w to wierzę :)

Dziś upiekłam sobie frittatę. Stwierdziłam, że nie ma sensu zapiekać czegoś przez pół godziny. z przeznaczeniem na jeden posiłek tylko dla mnie, więc powiększyłam go dwukrotnie, otrzymując trzy pyszne kolacje :)

Składniki:
4 jajka
100g chudego twarogu
2 łyżki mleka 1,5%
sól, pieprz, zioła prowansalskie
60g różyczek brokuła
4 pomidorki koktalowe
średnia czerwona cebula
ząbek czosnku
110g czerwonej papryki
130g pieczarek
2 łyżki zielonego groszku z puszki
2 łyżki startego żółtego sera
łyżka oleju z pestek winogron, oliwy, lub innego tłuszczu do smażenia


Na łyżce oleju podsmażyć pokrojoną w cienkie półplasterki cebule i posiekany czosnek, dodać pokrojone w półplastry pieczarki, przyprawić do smaku solą, pieprzem i ziołami, następnie dodać pokrojoną w paski paprykę. Smażyć chwilę aż wszystko lekko zmięknie. Dodać zielony groszek.


Brokuła pokroić ma drobne kawałki i sparzyć wrzątkiem, przykryć i trzymać w gorącej wodzie przez kilka minut. Następnie odsączyć.
W czasie kiedy wszytko lekko przestygnie rozkłócić jajka wymieszać z twarogiem i mlekiem, przyprawić solą i pieprzem.
Przestygnięte warzywa przełożyć do masy twarogowo-jajecznej i wymieszać.
Wszystko przełożyć do wyłożonej papierem do pieczenia formy, lub formy sylikonowej. Na wierzchu porozkładać pomidorki koktajlowe pokrojone w ćwiartki lub plasterki, następnie posypać startym serem.

Wszytko zapiekać przez 20-25min w temp.180st. do lekkiego zarumienienia.
A tak wygląda efekt:



Smacznego :)


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz