
ocet ryżowy (ok 2 łyżki)
1/2 łyżeczki cukru
1/4 łyżeczki soli (lub łyżeczka sosu sojowego)
łyżka wody
Nie wiem czy inni też tak robią, mnie tak nauczono, no i nie wiem czy proporcje podałam odpowiednio. Jak pisałam robię to "na smak".
Przestudzony ryż należy położyć na płacie nori, w miarę możliwości cienką warstwę. Na ryż nałożyć odrobinę wasabi(przesmarować palcem wzdłuż po środku ryżu)i składniki jakie się lubi (surowe lub wędzone ryby, szczypior, marchew, awokado itp) Moje sushi zawiera szczypior, marchewkę i paluszki surimi. Za pomocą matki bambusowej zwinąć i ścisnąć. Pokroić na 6 lub 8 części ostrym nożem lekko zwilżonym. No i już :)
Polewać sosem sojowym i dodawać wasabi. Zagryzać gari, które niestety mi się skończyło :( Gari to marynowany imbir.
Itadakimasu :)
Jak profesjonalnie wykonane;)
OdpowiedzUsuńpozdrawiam serdecznie
Malwinna
No, profesjonalnie to trochę za mocne słowo. Po prostu udaje mi się ładnie je zawijać...ale za to ryż się trochu za bardzo ugotował ;/
OdpowiedzUsuń