poniedziałek, 16 lipca 2012

Kotlety z kalafiora

Mój wczorajszy obiad :)

Wielki kalafior wystarczył mi na dwie kolacje i dwa obiady. Dość oszczędnie :) A są coraz smaczniejsze więc warto je wykorzystywać.
Chyba zacznę robić kotleciki ze wszystkiego co jest możliwe. Są smaczne, pożywne no i zdrowe ( jeśli smażone na małej ilości tłuszczu).

Składniki (na 6-8 kotlecików):
pół średniego koalafiora
1/2 cebuli
ząbek czosnku
jajko
3 łyżki kaszy manny
opcjonalnie mąka przenna
pietruszka
sól, pieprz

Kalafiora ugotować do miękkości w osolonej wodzie. Odcedzić, ostudzić i rozgnieść widelcem. Na odrobinie oleju podsmażyć cebulkę i czosnek i dodać do kalafiora. Dodać jajko i kaszę mannę i wymieszać. Następnie wrzucić posiekaną pietruszkę ( ja dodałam jeszcze trochę świeżego groszku, bo miałam). Jeśli konsystencja masy jest nie ścisła, można dodać mąkę. Kotleciki smażyć na rozgrzanym oleju (niewielkiej ilości). Można tez kotleciki obtoczyć w mące lub w jajku i bułce tartej.

Mniam :)

12 komentarzy:

  1. Lubię takie warzywne kotleciki, więc wypróbuję na pewno :) wyglądają smakowicie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Jaka szkoda, że mój luby nie lubi kalafiora, bo ja uwielbiam i z chęcią zjadłabym takie kotleciki.

    Pozdrawiam serdecznie!

    OdpowiedzUsuń
  3. Świetny przepis! Bardzo mi się podoba i z pewnością skorzystam:)
    Pysznie u Ciebie - pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  4. O, kolejny przepis na kalafiora :) jestem jego fanka w tradycyjnej formie, z masłem i bułką, ale każdy eksperyment też jest wart wypróbowania :)


    Trzeba zapisać :)

    OdpowiedzUsuń
  5. na pewno wypróbuje, świetny pomysł:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Mam kalafior i chyba już wiem do czego go wykorzystam :) Pozdrowienia

    OdpowiedzUsuń
  7. Takich jeszcze nie jadłam! Smakowicie się zapowiadają, na pewno wykorzystam tak kalafior, jeśli mi zostanie:)

    OdpowiedzUsuń
  8. Rewelacja. Lubię takie koltleciki!! Zapisuję :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Odpowiedzi
    1. Hehe...no to bardzo sie cieszę że smakowało:)

      Usuń
  10. Twoje kotleciki wygladaja super aczkolwiek wszystko co smazone to niestety zdrowe nie jest, probowalas kiedys je upiec w piekarniku ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie próbowałam, ale następnym razem spróbuję je posmarować na wierzchu oliwką i upiec ;) Świetny pomysł Moniko :) Dzięki

      Usuń