czwartek, 8 sierpnia 2013

Syrop miętowy

W tym roku mięta w ogródku rzeczywiście obrodziła, ładnie się rozrosła, trzeba było choć część zagospodarować. Postanowiłam więc zrobić syrop. Nadaje się on do rozpuszczenia w wodzie tworząc, z dodatkiem lodu, świetny napój orzeźwiający na letnie upały. Ja używam go często do herbaty, ale jeszcze częściej dolewam odrobinę do zimnego piwa :)

Składniki:
30 gałązek mięty
500g cukru
2 litry wody

Gałązki mięty umyć, osuszyć i włożyć do garnka. W wodzie rozpuścić cukier i gorącą woda zalać gałązki. Pozostawić na 24 godziny. Po tym czasie przecedzić syrop i przelać do butelek.
Przechowywać w temperaturze pokojowej.


2 komentarze:

  1. czy można zamiast cukru użyć słodzika? czy to zawadzi konsystencji syropu?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie wydaje mi się, aby był to dobry pomysł. Nie wiem jaka byłaby konsystencja, ale znając smak słodzików, nie byłoby to zbyt smaczne.

      Usuń