czwartek, 8 sierpnia 2013

Soczewica z pomidorami

Po wegetariańsku, więc cała patelnia dhalu dla mnie, ponieważ innym domownikom zawsze brakuje mięsa. Pyszne i zdrowe danie z zielonej soczewicy :) Inspirowana książką o kuchni krishnowców.
Słabe zdjęcie, niestety mój telefon to nie aparat ;P

Składniki:
1 cebula
1 1/2 czerwonej papryki
200g soczewicy
puszka pomidorów bez skórki
sól, pieprz
lisc laurowy, ziele angielskie, tymianek
olej
szczypiorek


Na oleju podsmażyć posiekaną cebulę i pokrojoną w kostkę paprykę, posolić i dusić na wolnym ogniu z niewielką ilością wody przez ok 15 min., aż warzywa zmiękną.
Soczewice opłukać i dodać do cebuli i papryki, dolać ok 2 szklanek wody, wrzucić liść laurowy i ziele angielskie i dusić przez następne 30 min. W tym czasie soczewica powinna wchłonąć wodę, więc dodać należy puszkę pomidorów. Całość doprawić tymiankiem, solą i pieprzem. Dusić przez ok 1 godzinę sprawdzając czy soczewica jest już miękka i czy nie należy dodać więcej wody, jeśli soczewica jest jeszcze twarda a na patelni nie ma płynu.
Podawać z pieczywem lub ryżem. Po wyłożeniu na talerz posypać posiekanym szczypiorkiem.

Smacznego :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz