środa, 7 sierpnia 2013

Pieczarki nadziewane

Częsta kolacja w moim domu. Gdy tylko znajdziemy w sklepie sporej wielkości pieczarki, wiemy już co będzie na kolację :) Najlepsze są pieczarki leśne, ale ciężko je dostać.
Znakomicie nadaje się jako przystawka, czy też ciepła przekąska na imprezy.


Składniki:
10 dużych pieczarek
3 plasterki ulubionej szynki
1/2 średniej cebuli
3 jajka
szczypiorek
1/3 papryczki chilli
sól, pieprz
trochę tartego żółtego sera
olej

Pieczarki umyć, obrać, oberwać nóżki i lekko wydrążyć środek, pozbywając się ciemnych blaszek. wnętrza kapeluszy popieprzyć.
Na rozgrzanej patelni z olejem podsmażyć pokrojoną w kostkę cebulkę, dodać pokrojoną w kosteczkę szynkę, posiekaną papryczkę chilli, nóżki pieczarek, oraz to co zostało z nich wydrążone i podsmażyć. Wbić rozkłócone jajka i usmażyć luźną jajecznicę. Na koniec dodać posiekany szczypiorek i 2 łyżki startego sera i doprawić. Nadzieniem wypełnić kapelusze pieczarek i posypać każdą odrobiną sera. Włożyć kapelusze na  naczynie żaroodporne lub blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia lub wysmarowaną olejem.
Piec w temperaturze 170st. do momentu aż pieczarki będą miękkie.

Smacznego :)



1 komentarz:

  1. uwielbiam nadziewanie pieczarki, są przeeepyszne!

    OdpowiedzUsuń