niedziela, 15 czerwca 2014

Kurczak z ananasem, bambusem i orzeszkami

Nie ma to jak odrobina chińszczyzny na obiad...
Jest tyle możliwych wariacji na temat kuchni chińskiej, że można by za każdym razem przygotowywać coś zupełnie innego.


Ostatnim z moich wymyślunków był kurczak z ananasem i bambusem. Dodałam do tego orzeszki, no bo jakoś tak bez chrupkości to nudno. Polecam, przy wykonywaniu tej potrawy, użyć świeżego ananasa. Ma zupełnie inny smak od takiego z puszki,o wiele bardziej intensywny i słodki.

Składniki:
1 podwójna pierś z kurczaka
sos sojowy
ocet ryżowy
łyżeczka cukru
1/2 średniej cebuli
puszka ananasa, puszka pędów bambusa (ok 150g)
garść orzeszków ziemnych, nerkowców lub innych ulubionych
2 łyżki mąki kukurydzianej
szklanka bulionu lub wody
2 łyżki sosu chilli
sól, pieprz
olej

Kurczaka umyć i pokroić w kostkę. Zamarynować na min. 30min w marynacie z 4 łyżek sosu sojowego, łyżki octu ryżowego i łyżeczki cukru.
Na patelni rozgrzać 2-3 łyżki oleju, wrzucić zamarynowanego kuraka i podsmażyć. W połowie smażenia wrzucić pokrojoną w kostkę cebulkę.
W czasie gdy kurczak się smaży należy pokroić ananasa w kosteczkę, a połowę syropu z ananasa wymieszać ze szklanką wody lub bulionu. W drugiej miseczce wymieszać mąkę w 1/4 szklanki wody.
Gdy kurczak będzie już usmażony dodać do niego pokrojonego ananasa, pędy bambusa i chwilę podsmażyć. Dodać orzeszki i zalać przygotowanym bulionem z sokiem z ananasa. Zagotować i poddusić ok. 5 min.


Następnie dodać wymieszana z wodą mąkę i energicznie mieszać. Sos zacznie gęstnieć. Jeżeli sos jest zbyt gęsty, należy dodać do niego więcej wody lub bulionu.
Na koniec dodać sos chilli i doprawić solą i pieprzem w razie konieczności.
Opcjonalnie do potrawy można dodać papryczkę chilli aby trochę podkręcić potrawę :)
Podawać z ryżem ugotowanym na sypko.

Smacznego :)


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz