niedziela, 10 marca 2013

Frittata z cukinią i wędzonym łososiem

Kolejna frittata kolacyjno-śniadaniowa, tym razem z wykorzystaniem wędzonego łososia i młodej cukinii. Teraz cukinie ze sklepu są trochę bez smaku. Nie mogę się doczekać, kiedy w końcu zaczną rosnąć warzywka na działce. No ale cóż: "to się lubi co się ma" :)

Składniki:
1/2 młodej cukini
50g wędzonego łososia w plastrach lub sałatkowego
3-4 pomidorki koktajlowe
1/2 średniej cebuli
ząbek czosnku
kostka chudego twarogu
4 jaja
łyżka utartego sera żółtego
łyżka oleju
sól, pieprz, zioła prowansalskie

Cebulkę i czosnek drobno pokroić i podsmażyć na oleju, dodać pokrojoną w półplasterki cukinie i smażyć, aż cukinia zmięknie. Przyprawić solą i pieprzem i zostawić do przestygnięcia.
Jajka wymieszać z twarogiem, doprawić solą, pieprzem i ziołami, wymieszać razem z przesmażonymi warzywami i kawałkami wędzonego łososia.



Wszytko wylać do żaroodpornego naczynia. Na wierzchu ułożyć kilka plastrów surowej cukinii i pomidorków koktajlowych. Posypać ziołami i serem. Piec w temperaturze 180st przez 20-25min.

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz