piątek, 8 marca 2013

Czerwona kapusta z jabłkiem



Już długi czas po głowie chodziła mi czerwona kapusta. Mieszkając na stancji podczas studiów często ją przygotowywałam. Ja traktuje to jako osobną potrawę, natomiast moi rodzice jako jarzynka do mięsa.

Składniki:
mała czerwona kapusta
średnia cebula
1 i 1/2 winnego jabłka
3 łyżki octu winnego
150 ml czerwonego półsłodkiego wina
łyżeczka majeranku
cukier
sól
pieprz
łyżka oleju


Na rozgrzanym oleju podsmażyć pokrojoną w kostkę cebulkę, posolić i popieprzyć. Gdy cebulka się zeszkli wrzucić pokrojoną dość drobno czerwoną kapustę, zalać winem i octem i dusić do momentu aż kapusta zmięknie, około 30 minut. następnie dodać pokrojone w kostkę jabłka, dodać majeranek i doprawić solą i pieprzem, dusić jeszcze ok.10 minut. Pyszna słodko-kwaśna jarzynka :)


Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz