Oczywiście już próbowałam i jest pyszny:)
Oto przepis:
Kruche ciasto:
1/2 szkl. mąki
1/4 szkl.cukru
3 żółtek
1 łyżeczki proszku do piecz.
1/2 kostka margaryny
Masa serowa:
1/2 kg twarogu (śmietankowego z pudełeczka)
1 jajko
1/2 kostki masła (margaryny)
1 budyń śmietankowy
1/2 szkl. cukru
Piana:
5 białek (pozostałe po jajkach użytych do ciasta)
1 szkl. cukru
1 kisiel brzoskwiniowy
Brzoskwinie z puszki.
Przygotowanie
Ciasto
Margarynę ugnieść z cukrem i mąka z proszkiem, dodać żółtka i szybko zagnieść. Ciasto podzielić na dwie części i włożyć do zamrażalnika.
Masa serowa
Utrzeć masło z cukrem, dodać ser, następnie jajko i na koniec ucierania wsypać budyń.
Piana
Pianę ubić z cukrem i kisielem.

Ciasto należy piec ok 1 godziny w temperaturze 170-180°C. Jednak gdy wierzch zacznie się lekko rumienić, ciasto należy przykryć kawałkiem papieru do pieczenia, żeby się nie spaliło.
Ciacho jest naprawdę pyszne.
Zamiast brzoskwiń można użyć innych owoców, a do piany dodać kisiel o innym smaku.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz