piątek, 29 czerwca 2012

Sernik z brzoskwiniami

Dziś w domu będziemy mieli gości, więc wypadało upiec jakieś ciacho. Zdecydowałyśmy się z mamą na sernik z przepisu cioteczki: Sernik z brzoskwiniami. Trójwarstwowy, z owocami, dość lekki.
Oczywiście już próbowałam i jest pyszny:)
Oto przepis:

Kruche ciasto:
1/2 szkl. mąki
1/4 szkl.cukru
3 żółtek
1 łyżeczki proszku do piecz.
1/2 kostka margaryny

Masa serowa:
1/2 kg twarogu (śmietankowego z pudełeczka)
1 jajko
1/2 kostki masła (margaryny)
1 budyń śmietankowy
1/2 szkl. cukru

Piana:
5 białek (pozostałe po jajkach użytych do ciasta)
1 szkl. cukru
1 kisiel brzoskwiniowy

Brzoskwinie z puszki.

Przygotowanie
Ciasto
Margarynę ugnieść z cukrem i mąka z proszkiem, dodać żółtka i szybko zagnieść. Ciasto podzielić na dwie części i włożyć do zamrażalnika.
Masa serowa
Utrzeć masło z cukrem, dodać ser, następnie jajko i na koniec ucierania wsypać budyń.
Piana
Pianę ubić z cukrem i kisielem.

Ciasto należy układać na blasze, wyłożonej papierem do pieczenia po kolei: 1 część kruchego ciasta starta na tarce o grubych oczkach, masa serowa, pokrojone brzoskwinie( 3-4 połówki), ubita piana, druga część ciasta, starta na tarce. Ja używałam kwadratowej tortownicy 25/25 cm.
Ciasto należy piec ok 1 godziny w temperaturze 170-180°C. Jednak gdy wierzch zacznie się lekko rumienić, ciasto należy przykryć kawałkiem papieru do pieczenia, żeby się nie spaliło.
Ciacho jest naprawdę pyszne.

Zamiast brzoskwiń można użyć innych owoców, a do piany dodać kisiel o innym smaku.

Smacznego!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz