wtorek, 7 października 2014

Pierś z kurczaka pod pierzynką ze szpinaku

Czas na wykorzystanie zamrożonego szpinaku pozostałego z tegorocznych zbiorów ;) Dobry pomysł, żeby przemycić go w jedzeniu...nawet facet zje ;)
Osobiście wolę świeży szpinak, no ale w sezonie nie przeje się wszystkiego. Dlatego dzięki Ci Boże za duży zamrażalnik :)


Składniki:
- pojedyncza pierś z kurczaka,
- mrożony szpinak (mniej więcej dwa brykieciki jakie zwykle są w mrożonkach),
- ząbek czosnku,,
- 3 suszone pomidory,
- łyżka śmietany lub jogurtu,
- sól, pieprz,
- słodka i ostra papryka w proszku,
- tymianek,
- olej,
- garść startego sera, najlepiej długodojżewającego (bursztyn, rubin, itp.)

Pierś przekroić na pół tworząc dwa zgrabne kotlety. Jeśli są za grube, można je lekko rozbić pięścią. Kotlety posolić, popieprzyć, posypać lekko ostrą i słodką papryką oraz tymiankiem. Polać leciutko olejem i wmasować przyprawy w kurczaka. Wrzucić do miseczki, przykryć i pozostawić w lodówce na godzinkę, aby kurczak przeszedł smakami.
W tym czasie na patelni, na odrobinie oleju podsmażyć rozmrożony szpinak, kiedy woda odparuje dodać posiekany drobno czosnek oraz pokrojone w kosteczkę pomidory, posolić, popieprzyć i wymieszać wszystko. Na sam koniec dodać łyżkę śmietany,wymieszać i zdjęć z ognia aby przestygło.


Piekarnik rozgrzać do temperatury 160-170st. Na blaszce rozłożyć folię, albo papier do pieczenia, lekko skropić go oliwą i ułożyć plastry kurczaka. na wierzchu ułożyć przygotowany szpinak i posypać serem. Wstawić do piekarnika i piec ok 20-25 min. Taki czas powinien wystarczyć do upieczenia się mięska.
Podawać z pieczonymi ziemniakami i sałatka. Ja zrobiłam sałatę z pomidorem z lekkim winegretem.

SMACZNEGO :)

2 komentarze:

  1. pycha! Lecz połączenie szpinaku i czosnku mi nie smakuje dlatego jak już coś widzę ze szpinakiem i jest tam czosnek rezygnuje;( a co zamiast czosnku mogę dodać ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Myślę, że cebulka będzie ok :) albo po prostu go nie dodawaj. Zamiast tego mocniej go popieprz. Ale to tylko moja opinia:)
      Może ktoś ma lepszą?

      Usuń