czwartek, 3 października 2013

Zapiekana sałatka z kuskusem i szpinakiem

Zainspirowana przepisem dostrzeżonym w telewizji.
Oczywiście nie posiadałam praktycznie żadnego produktu użytego w oryginalnym przepisie, ale i tak wyszło coś ciekawego i całkiem smacznego :) Więc mogę uznać to za coś twórczego :)


Składniki:
12 łyżek suchej kaszy kuskus
1 średnia cebula
1 ząbek czosnku
1 duża garść młodego szpinaku
1 średni pomidor
2 średnie pieczarki ( ja użyłam czerwonych kozaków prosto z lasu)
1 garść startej mozzarelli
1 garść startego sera o intensywnym aromacie ( ja użyłam długo dojrzewającej goudy)
łyżka oleju
łyżeczka masła
sól, pieprz

Kaszkę przygotować wg przepisu na opakowaniu.
Rozgrzać olej na patelni. Pokroić  grzyby, posiekać cebulkę i czosnek i wrzucić wszystko na patelnię, podsmażyć aż grzybki będą miękkie a cebulka lekko zrumieniona. Szpinak umyć i dorzucić na patelnię. Przesmażyć aż zmięknie. Doprawić solą i pieprzem. zdjąć z ognia.
Chłodne już składniki z patelni wymieszać w misce z chłodną kaszą kuskus. Dodać pokrojonego w kostkę pomidora i starte na tarce sery. Wymieszać. Doprawić.
Przełożyć do naczynia żaroodpornego wysmarowanego masłem. Można też z wierzchu posypać serem.
Piec w temperaturze 175st. przez 20-25 min

Smacznego :)

1 komentarz:

  1. Dzień dobry, Zwracam się z uprzejmą prośbą o podanie kontaktowego adresu e-mail na kontakt@blog-media.pl w celu umożliwienia przekazania propozycji współpracy. Pozdrawiam serdecznie, Magdalena

    OdpowiedzUsuń