sobota, 5 kwietnia 2014

Zapiekanka z cukinii, ziemniaków i mięsa mielonego

Cóż zrobić z mięsa mielonego? Ile razy można jeść kotlety albo nadziewane papryki...
Postanowiłam zrobić jakąś zapiekankę. Szczerze to pierwszy raz użyłam do tego celu mięsa mielonego. Zawsze w obrót idzie kurczak albo krewetki, ale tym razem postanowiłam użyć mielonego z łopatki :)


Składniki:
300g mięsa mielonego z łopatki (lub innego ulubionego)
3 średnie ziemniaki
kilka pieczarek
2 małe cukinie
cebula
2 ząbki czosnku
2 łyżki koncentratu pomidorowego
2 jajka
2 łyżki śmietany 18%
2 garście startego sera żółtego
sól, pieprz, bazylia, oregano
papryka ostra i słodka

Ziemniaki ugotować w mundurkach, obrać i ostudzić, pokroić w plastry o,5cm.
Mięso przesmażyć na odrobinie oleju z przyprawami, posiekaną cebulką i czosnkiem. Do podsmażonego mięsa dodać koncentrat i wymieszać.
Cukinie pokroić w plastry jak ziemniaki i lekko osolić, a następnie pozostawić na 15-20min, aby puściła sok i zmiękła.
Śmietanę wymieszać z jajkami, doprawić solą i pieprzem


Naczynie żaroodporne lub blaszkę wyłożyć plastrami ziemniaka, na ziemniaki wyłożyć równą warstwę mięsa, a na wierzch rozłożyć cukinię. Całość zalać jajami ze śmietaną i wstawić do piekarnika rozgrzanego do 185st na ok. 30min.
Chwile przed końcem pieczenia całość posypać startym serem.

Smacznego :)


2 komentarze:

  1. uwielbiam takie zapiekaneczki z cukinią ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ta zapiekanka jest przepyszna :-) palce lizac :-)

    OdpowiedzUsuń