czwartek, 13 lutego 2014

Kurczak słodko kwaśny z orzechami nerkowca

Tym razem kurczaczek w stylu chińskim, słodko kwaśny, z własnoręcznie przygotowanym słodkim sosem chilli. Danie jest bardzo sycące acz delikatne.
Pierwszy raz jadłam kurczaka z orzechami nerkowca w chińskiej restauracji w Poznaniu i tak bardzo jego smak zapadł mi w pamięć, że już od jakiegoś czasu próbuję go odwzorować. Niestety bezskutecznie, aczkolwiek ta wersja jest równie smaczna:)



Składniki:
200 g piersi z kurczaka
garść orzechów nerkowca
sos słodkie chilli
sos sojowy
½ cytryny lub limonki
1 ząbek czosnku
1 łyżeczka cukru
200 g ryżu jaśminowego
kolendra do dekoracji
olej orzechowy

Pierś pokroić w kostkę i przesmażyć na niewielkiej ilości oleju orzechowego. Następnie dodać posiekane orzechy i smażyć 2 minuty. Po tym czasie dodać sos chilli, troszkę sosu sojowego, sok z cytryny, ząbek czosnku pokrojony w plasterki i odrobinę cukru. Sosu chilli dodać tyle, żeby kurczak lekko w nim pływał, tyle, żeby było czym polać ryż :) 
Smażyć jeszcze 3 minuty.
Podawać z ryżem jaśminowym.
Całość posypać posiekaną kolendrą lub szczypiorkiem.

Smacznego :)


KokosowoSmaki Azji - Kuchnia Chińska i Koreańska

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz