poniedziałek, 12 sierpnia 2013

Śmietanowo-prawdziwkowy sos do makaronu

Sezon grzybowy trwa w najlepsze. W naszym lesie nie brakuje grzybów, ale najwięcej jest kurek, zasadniczo przy każdym wyjściu do lasu znajduje się wystarczającą ilość grzybów, żeby zrobić sos grzybowy. Ale ostatnio natrafiłam na dwa śliczne młode prawdziweczki :) A dwa śliczne młode prawdziweczki+śmietana= pyszny sos do makaronu :D no niestety, z takiej ilości grzybów to tylko dla mnie.
Kolacja była pyszna :)

Składniki:
grzyby, w moim przypadku 2 prawdziwki
1/2 cebuli
ząbek czosnku
2 czubate łyżki gęstej śmietany 18%
łyżka startego żółtego sera
parę listków bazylii
100g pełnoziarnistego makaronu spaghetti
olej
sól, pieprz

Makaron ugotować wg przepisu na opakowaniu.
Na rozgrzanym oleju podsmażyć posiekany czosnek i cebulę, dodać pokrojone w plasterki grzyby i smażyć kilka minut, aż grzyby zmiękną. Zestawić z ognia, dodać śmietanę i wymieszać.


Wstawić z powrotem na palnik, dodać ser i zagotować. Doprawić solą i pieprzem, na koniec dodać posiekaną bazylię.
Sosem polać ciepły makaron.


Smacznego :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz