czwartek, 8 sierpnia 2013
Frittata z cukinią i kukurydzą
Jakże piękne krzaczki cukinii w tym roku wyrosły :) a jak obrodziły...zaliczone mamy już kotlety z cukinii, leczo w słoikach, placuszki z cukinii, a teraz urwałam sobie młodą niewielką cukinię, pokroiłam i zrobiłam frittatę. Zasadniczo na początku miał być to sos z pomidorami do ryżu, ale akurat ryż się skończył ;P
Składniki:
młoda cukinia
1/2 cebuli
1/2 papryczki chilli
ząbek czosnku
3 łyżki kukurydzy konserwowej
łyżeczka koncentratu pomidorowego
łyżka wody
5 jajek
1/2 kulki mozzarelli
tymianek, bazylia, sól, pieprz
łyżka oleju
Na łyżce oleju podsmażyć posiekany czosnek i cebulkę. Następnie dodać posiekane drobno chilli i pokrojoną w kostkę 1,5x1,5cm cukinię. Posolić, popieprzyć.
Gdy cukinia zmięknie dodać łyżeczkę koncentratu i łyżkę wody, żeby koncentrat lekko rozpuścić i poryć nim cukinię. Na koniec dodać kukurydzę i doprawić bazylią, tymiankiem, solą i pieprzem jeśli trzeba.
Wszystko wyłożyć do naczynia żaroodpornego i poczekać aż wystygnie. Wszystko zalać rozkłóconymi, posolonymi jajkami, a na koniec poukładać kawałeczki mozzarelli.
Piec w temperaturze 170st. do momentu, aż jajka sie zetną, ok. 30 minut.
Przyozdobiłam danie moimi pierwszymi balkonowymi pomidorkami :)
Smacznego :)
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz