Dietetyczna wersja ziemniaczanych frytek.
Ostatnio u znajomej jadłam frytki z selera i bardzo mi smakowały, choć za selerem nie przepadam. Postanowiłam spróbować z marchewką.
Są pyszne, słodkawe, lekkie i zdrowe :) Świetna przekąska
Składniki, na porcję:
3 marchewki
sól
łyżeczka oliwy
duża szczypta ziół prowansalskich, czosnku w proszku i słodkiej papryki
Marchewki pokroić w słupki o grubości 1cm i długości 8cm. Wszystkie kawałeczki obsypać przyprawami. Za dłoń wlać łyżeczkę oliwy, rozetrzeć w dłoniach i dłońmi wymieszać kawałki marchewki, żeby pokryły sie wszędzie oliwą.
Rozłożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i piec w temperaturze 170-180st przez 20min. Podawać z ketchupem lub innym dipem, na przykład z czosnkowym.
Smacznego!
Bardzo lubię takie frytki :)Z cukinii też są dobre :)
OdpowiedzUsuńmuszę spróbować:)
OdpowiedzUsuń