poniedziałek, 25 lutego 2013

Uniwersalny sos czosnkowy

Jak bym mogła, jadłabym go ze wszystkim. Niestety wrażenia późniejszego rozmówcy mogą być nieciekawe, dlatego ograniczam :) Sos jest lekki, nadaje się do pizzy, frytek, dip do chipsów czy sałatek, jako zamiennik majonezu w kanapkach.

Składniki:
4 duże łyżki jogurtu naturalnego, bądź greckiego
duży ząbek czosnku
mała szczypta czosnku w proszku
duża szczypta cukru
odrobina soli
zioła prowansalskie

Jogurt przełożyć do miseczki lub słoiczka, dodać wyciśnięty czosnek, czosnek w proszku, cukier, sól i zioła. Wymieszać i odstawić na pół godziny do lodówki żeby składniki się "przegryzły". I gotowe :)

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz