Kiedy nastaje jesienny czas, człowiek przypomina sobie, że trzeba opróżnić spiżarnię, żeby na nowo ją zapełnić. Przychodzi czas na kombinacje konserwowe i pieczenie pleśniaków ;) tak wygląda każda wczesna jesień w moim domu.
Tym razem zrobiłam sałatkę z dodatkiem konserwowych ogórków i marynowanej papryczki czerwonej. Efekt mnie zadowolił :)
Składniki:
2 łyżki kaszy kuskus
3-4 kawałki papryki konserwowej
2 ogórki korniszony
2 plastry szynki konserwowej
10dag startego sera żółtego
łyżeczka pokrojonego szczypiorku
majonez/jogurt
sól, pieprz
Kaszkę kuskus należy przygotować wg przepisu na opakowaniu.
Papryczkę, ogórki, ser i szynkę pokroić w drobną kostkę, szczypiorek siekamy.
Wszystkie składniki wymieszać, dodać 2 łyżki majonezu lub jogurtu, lub jednego i drugiego ;) i doprawić do smaku solą i pieprzem.
Smacznego :)
To będzie rewelacyjna sałatka na zimę, gdy nie będzie dużego wyboru świeżych warzyw :)
OdpowiedzUsuń