Smakuje jak normalna pizza z piecyka, a jednak robi się ją po prostu na patelni, i potrzeba na to 5-6min.
Składniki:
ciasto
20g drożdży
łyżeczka cukru
150ml wody
2-3 łyżki mąki pszennej do zaczynu
400g mąki razowej
1/2 łyżeczka soli
4 łyżki oliwy
zioła prowansalskie
sos
3 łyżki koncentratu pomidorowego
3 łyżki wody
ząbek czosnku
oregano
Drożdże rozpuścić w letniej wodzie z łyżeczką cukru, wymieszać z kilkoma łyżkami mąki i odstawić do wyrośnięcia (10-15min).
Po
tym czasie do miski wsypać resztę mąki, dodać sól, oliwę, zioła oraz zrobiony zaczyn. Połączyć składniki, wyrobić
tak by zbiło się w ładną gładką kulę. Można wyrobić je ręką bądź
robotem kuchennym. Wyrobione ciasto odstawić w ciepłe miejsce do czasu,
aż podwoi swoją objętość.
Przygotować sos pomidorowy. Wymieszać koncentrat z wodą, posiekanym drobno czosnkiem, można lekko osłodzić.
Wyrośnięte ciasto podzielić na 5 części (ciasta wystarcza na 5 placków o średnicy ok 20 cm). Placki rozwałkować.
Rozgrzać dość mocno patelnie. Na suchą patelnie położyć placek i smażyć go ok. 3 min. Można sprawdzać co jakiś czas spód, żeby nie spalić ciasta.
Gdy ciasto lekko wyrośnie i podpiecze się od spodu, placek przewrócić na druga stronę i szybko posmarować przygotowanym sosem, następnie ułożyć mozzarellę i resztę dodatków.
Podsmażać jeszcze 2-3 min, żeby ser się rozpuścił i wszystkie składniki były ciepłe.
Wyjąć, pokroić i jeść :)
Smacznego!
Przepraszam, ale powinno byc chyba "20g drożdzy" albo "2 dag"
OdpowiedzUsuń