piątek, 20 lipca 2012

Ślimaczki z ciasta francuskiego

A to taka wariacja na temat ciasta francuskiego ;)
Wczorajsza popołudniowa przekąska.

Słone ślimaczki
ciasto francuskie
ser żółty
koncentrat pomidorowy
przyprawa do pizzy lub oregano
czosnek w proszku

Rozmrożone ciasto rozwinąć, lekko rozwałkować, posmarować cienko koncentratem, posypać przyprawami i na koniec startym serem. Zwijać od strony dłuższej krawędzi do wewnątrz, równomiernie z obu stron. Tak zwinięte ciasto kroić a ok. 1cm plastry. Układać na blaszce na papierze do pieczenia w odstępach ok1,5-2 cm, bo ciasto rośnie podczas pieczenia. Piec w temperaturze 190-200°C przez 10-15min, aż ciasteczka nabiorą złocistego koloru.


Słodkie ślimaczki
ciasto francuskie
zmielony mak, ok. szklanki
rodzynki
skórka pomarańczowa

Rodzynki należy namoczyć w wodzie lub jak ktoś woli w alkoholu, minimum na 4 godziny, a najlepiej na noc.

Mak wymieszać ze skórką pomarańczową i rodzynkami. Rozmrożone ciasto rozwinąć, lekko rozwałkować, na nim rozłożyć przygotowaną masę. Zwijać od strony dłuższej krawędzi. Tak zwinięte ciasto kroić a ok. 1cm plastry. Układać na blaszce na papierze do pieczenia w odstępach ok1,5-2 cm, bo ciasto rośnie podczas pieczenia. Piec w temperaturze 190-200°C przez 10-15min, aż ciasteczka nabiorą złocistego koloru.

Smacznego :)


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz