poniedziałek, 24 lutego 2014

Zapiekanka z makaronu, tuńczyka i szpinaku

II danie- pyszne i zdrowe. Zapiekanka to zawsze szybki sposób na obiad, można zrobić ją wcześniej i odgrzać, a także zużyć wszystkie resztki jakie mamy w lodówce. Makaron zawsze można zamienić na pełnoziarnisty ryż lub też kaszę gryczaną, tuńczyka na łososia lub kurczaka, lub nawet chudą szynkę.
Na zdjęciu dwie wersje: po lewej z mniejszą ilością tuńczyka i makaronu, ale za to z dużą ilością pieczarek i szpinaku. Ja podaję przepis na wersję lżejszą, czyli tą po stronie lewej. Do zapiekanki prawej dodane zostały jajka i odrobina śmietany i większą ilością sera.


Składniki (na 4 porcje):
300g makaronu pełnoziarnistego
opakowanie mrożonego szpinaku ( najlepiej liściastego)
ząbek czosnku
1/2 średniej cebuli
200g pieczarek
puszka tuńczyka w oleju
25g sera żółtego
sól, pieprz


Makaron ugotować wg przepisu na opakowaniu.
Tuńczyka odsączyć na sitku z oleju.
Na patelni podsmażyć posiekaną cebulkę i czosnek, dodać szpinak i podsmażyć. Dodać do tuńczyka.
Dodać ugotowany makaron i pokrojone na ćwiartki pieczarki. Wszystko wymieszać i przełożyć do naczynia, w którym będziemy zapiekać zapiekankę. Zapiekać w piekarniku rozgrzanym do 180st. przez 20-25min. Pięć minut przed końcem zapiekankę posypać serem.

Smacznego :)


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz