Już jest :) w końcu go zlałam i zaczynam wykorzystywać, do sałatek, do płukania włosów i picia. O tutaj możecie poczytać sobie o właściwościach octu jabłkowego.
Składniki:
1,5 kg winnych jabłek
ok. 1,5l przegotowanej wody
4-5 łyżek cukru (lub miodu)/ 3 łyżki na każdy litr wody
5l słoik
Jabłka umyć i poprzekrajać na mniejsze kawałki i wrzucić do słoja. W ciepłej wodzie rozpuścić cukier (miód), przestudzić i zalać jabłka. Płyn powinien pokryć całe owoce.
Słój zatkać gazą, ścierką lub papierowym ręczniczkiem i zacisnąć gumką.
Odstawić na 4 tygodnie w ciepłe miejsce, mieszając co jakiś czas aby owoce nie spleśniały.
Po tym czasie przecedzić dokładnie i przelać do mniejszych butelek. Trzymać w ciemnym miejscu.
W occie, kiedy stoi już długo, wytrąca się osad, i taki dnie i taki na wierzchu, dlatego należy taki ocet od czasu do czasu przefiltrować.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz