Niestety, ogródkowy sezon na cukinie, jak i inne warzywa, skończył, ale cóż...za rok też będzie i będę na niego czekać z niecierpliwością :)
Tak oto zostały wykorzystane nasze ostatnie cukinie:
Zdjęcie mało udane, ale mi i tak ślinka leci na widok tych smakołyków :)
Składniki:
3 małe cukinie
1 średnia cebula
1 ząbek czosnku
jajko
2 łyżki mąki pszennej białej
2 łyżki mąki razowej
1/2 łyżeczki suszonej bazylii
łyżka posiekanej natki pietruszki
sól, pieprz
olej do smażenia
Cukinię należy zetrzeć na grubych oczkach, na oczkach do tarcia ziemniaków, lub, jak ktoś woli, cebulkę można posiekać i podsmażyć ma oleju.
Wymieszać, wbić jajko, dodać bazylię, natkę pietruszki, sól i pieprz i wymieszać dokładnie.
Na koniec powoli dodawać mąkę, ciągle mieszając aby nie powstały mączne grudki w cieście na placki. Mąki w można dodać mniej lub więcej w zależności od upodobań gęstości. ciasto powinno być na tyle gęste, żeby się nie lało i żeby można było uformować na patelni zgrabne placuszki.
Na patelni dobrze rozgrzać olej. Układać na patelni po łyżce ciasta i uciskając uformować z niego placek grubości ok 0,5 cm. Wtedy placki dość szybko się smażą i są chrupiące a nie gumowate, jak byłyby grubsze nie usmażyłyby się dobrze. Smażyć z obu stron do momentu zrumienienia się placuszków.
Są pyszne ze śmietaną, jogurtem lub sosem czosnkowym, np.
tym :)
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz