Przepyszne, czekoladowo-czekoladowe ciasteczka zrobiłam z tego przepisu...trochę zmieniony
Składniki:
300 g mąki pszennej
szczypta soli
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
200 g gorzkiej czekolady
50 g mlecznej czekolady
3 jajka
1/2 szklanki cukru
cukier wanilinowy
100 g masła
cukier puder do obtoczenia ciasteczek
Masło rozpuścić w garnku. Gdy się rozpuści dodać połamaną czekoladę, rozpuścić i wymieszać. Należy uważać aby się nie przypaliło. Następnie białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywno ze szczyptą soli, dodając pod koniec partiami cukier, a następnie żółtka i cukier wanilinowy. Do tej mieszaniny dodać masę czekoladowa i wymieszać. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia. Wsypać do masy czekoladowej, dobrze wymieszać. Schłodzić przez kilka godzin w lodówce. Następnie ciasto wyjąć z lodówki, nabierać łyżeczką do herbaty, formować kuleczki wielkości orzecha włoskiego, obtaczać je mocno w cukrze pudrze i wykładać na blachę wyłożoną pergaminem.
Piec około 12 minut w temperaturze 170ºC. Podczas pieczenia ciasteczka lekko się spłaszczą i popękają, ale cukier puder się nie rozpuści.
Smacznego :)
super wyglądają takie śnieżne kule ;-)
OdpowiedzUsuńsuper!
nie mając aż tyle ciemnej czekolady (tylko 90gr a resztę mlecznej) dodałam także mniej cukru, a ciastka zamiast w cukrze obtoczyłam w kakao palce lizać :3
OdpowiedzUsuńFajny pomysł z tym kakao. Następnym razem tak zrobię...ale wtedy spróbuję zrobić kulki z czekoladą białą...tak dla kontrastu :)
OdpowiedzUsuń