Szybka, prosta i smaczna sałatka, nadająca się zarówno na imprezę jak i na zwykłą kolację. Wiem z doświadczenia ze wszystkim smakuje, no, chyba że ktoś nie lubi surimi.
Składniki:
opakowanie niemrożonych paluszków surimi- 100g
1/2 główki sałaty lodowej
200g brokuła
3 łyżki jogurtu naturalnego
ząbek czosnku
cukier, sól, zioła prowansalskie
garstka wyłuskanego słonecznika
Brokuła sparzyć i chwilkę podgotować (ok 4min) żeby był jeszcze twardawy. W misce zrobić sos: wymieszać jogurt z wyciśniętym przez praskę czosnkiem, dużą szczyptą cukru, szczyptą soli i ziołami prowansalskimi (wg uznania). do sosu dorzucić pokrojoną drobno sałatę, surimi pokrojone w plasterki i, odsączonego i podzielonego na mniejsze różyczki, brokuła. Wymieszać.
Na koniec posypać słonecznikiem.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz