środa, 20 lutego 2013

Lekka sałatka z tuńczykiem i wiejskim złotym jajem

Wow...wytrwałam w postanowieniu już całe dwa dni... tak mi się wydaje. Kiedyś lunatykowałam w nocy i podjadałam czekoladę i ciasteczka, a o poranku znajdowałam okruszki w łóżku. To naprawdę było nieświadome i mam nadzieje że się nie powtarza. Dziś nie znalazłam okruszków, ale może to dlatego, że nie mam ciastek w domu ;)
Do zrobienia sałatki z tuńczykiem na kolacje skłonił mnie...tuńczyk, a raczej puszka tuńczyka stojąca w spiżarni już jakieś pół roku, czekająca na gorsze czasy. Doczekała się, choć czasy wcale gorsze nie są :)

Składniki:
1/2 puszki tuńczyka w sosie własnym ( ja nie przepadam za tuńczykiem w oleju)
3 łyżki kukurydzy
ok. 150g czerwonej papryki
łyżka posiekanego szczypiorku
2 garście młodego szpinaku
oliwa z oliwek
sól, pieprz
jajo kurze, oczywiście najlepiej wiejskie, od szczęśliwej kury

Zagotować wodę i ugotować jajko na miękko (ok. 4 minuty po włożeniu jajka do gotującej wody).
Tuńczyka odsączyć z zalewy, "podzióbać" na małe kawałki. Do miski wsypać szpinak, następnie tuńczyka, kukurydze, paprykę i szczypiorek. Przyprawić i polać oliwą. Dodałabym jeszcze do tego tymianek świerzy, ale niestety nie miałam. Ja układam składniki sałatki zawsze warstwowo, nie lubię mieszać sałatek, dlatego i tym razem zrobiłam po dwie warstwy wszystkich składników. Na wierzchu położyłam jeszcze ciepłe ugotowane na miękko jajo. Polecam zrobienie jaja w koszulce, wygląda efektowniej :)


Smacznego :)

2 komentarze: