Poranne zabawy w kuchni rozpoczęły się tuż po śniadaniu.
Czekoladki mają być prezentem dla mojej przyjaciółki. Miałam opierać się słodkościom, ale cóż, musiałam spróbować. Zjadłam po pół każdej, żeby sprawdzić "czy aby nie za mdłe" ;P. Nie wyszły niestety idealne, ale robiłam je po raz pierwszy, więc nie jestem niezadowolona. Są całkiem ładne :)
CZEKOLADKI JAGODOWE
Składniki (na 15 czekoladek):
na czekoladki:
100g białej czekolady
na nadzienie:
100g białej czekolady
25ml kremówki
3 łyżki jagód
łyżeczka cukru
łyżeczka wódki
W kąpieli wodnej lub w mikrofalówce rozpuścić 100g białej czekolady. Za pomocą pędzelka wysmarować foremki co czekoladek, należy nałożyć dość grubą warstwę, żeby czekoladki nie popękały przy wyjmowaniu. Wysmarowane foremki włożyć do lodówki aby czekolada zastygła.
W międzyczasie w podgrzać jagody, dodać łyżeczkę cukru i wódkę i odparować, do momentu uzyskania dość gęstego musu. Pozostawić do przestudzenia.
W kąpieli wodnej roztopić 100g czekolady wraz ze śmietanką, następnie dodać przestudzony mus jagodowy i wymieszać. Odstawić aby wszystko zrobiło się zimne i zgęstniało aby można było nadzienie bez problemu nakładać do foremek. Z lodówki wyjąć foremkę z zastygniętą czekoladą. do każdej czekoladki włożyć nadzienie w takiej ilości, aby pozostało jeszcze miejsce na wylanie dolnej warstwy czekolady. Na wierzch nadzienia nałożyć wspomnianą warstwę roztopionej czekolady, która utworzy spód czekoladki. Wszytko wstawić do lodówki aby stwardniało. Wyjąć z foremek i GOTOWE!
CZEKOLADKI JAGODOWO-KOKOSOWE
Składniki (na15 czekoladek):
na czekoladki:
50g mlecznej czekolady
50g gorzkiej czekolady
na nadzienie:
100g białej czekolady
25ml kremówki
3 łyżki jagód
3 łyżki wiórków kokosowych
łyżeczka cukru
łyżeczka wódki
Postępowanie jest takie samo ja w przypadku czekoladek jagodowych, z tą różnicą, że do nadzienia dodaje się wiórki. Myślę, że lepiej by smakowały jakby zamiast śmietany i wódki dodać malibu lub jakiś inny podobny likier.
CZEKOLADKI MIGDAŁOWE
Składniki ( na 10 czekoladek):
na czekoladki:
100g białej czekolady
na nadzienie:
50g białej czekolady
10ml kremówki
2 łyżki zmielonych migdałów
łyżeczka amaretto
Zmielone migdały wymieszać z amaretto i rozpuszczoną wraz ze śmietanką czekoladę. Resztę czynności wykonać tak jak czekoladki jagodowe.
Następnym razem będą lepsze:)
Smacznego!
kuszące :)
OdpowiedzUsuńKocham białą czeko;)
OdpowiedzUsuńNo ja niestety też... a tyłek rośnie :/ ale co tam...
Usuńwyglądają cudownie ;d
OdpowiedzUsuńJak to nie wyszły idealne jak wyszły! Piękne są i na pewno równie smaczne ;)
OdpowiedzUsuń